Skutki niedożywienia


Niedożywienia ma skutki humanitarne i ekonomiczne

Skraca jakość i długość życia, nie leczone prowadzi do śmierci. Pacjenci niedożywieni częściej zapadają na inne schorzenia, w tym infekcyjne, które dłużej się leczą. Częściej i dłużej przebywają w szpitalu, a pobyty te są wikłane zakażeniami  oraz innymi powikłaniami. Szczególnie zwiększa się ilość powikłań chirurgicznych. Zwiększona chorobowość i śmiertelność pacjentów niesie ze sobą konieczność znacznych nakładów finansowych na służbę zdrowia, opiekę społeczną, rehabilitację. Pacjenci niedożywieni częściej stają się niesamodzielni i wymagają opieki osoby drugiej – to także pociąga za sobą następstwa finansowe.

Negatywny wpływ niedożywienia obserwujemy praktycznie we wszystkich specjalnościach lekarskich. Nie ma narządu i układu, którego funkcja nie zostałaby zaburzona w czasie niedożywienia.

Wpływ niedożywienia na organizm człowieka.

Układ
Skutki niedożywienia
Układ krążenia.
  • zmniejszenie masy mięśnia sercowego, 
  • zmiany atroficzne, martwicze włóknienie komórek mięśnia sercowego,
  • zmniejszenie objętości wyrzutowej,
  • obniżenie kurczliwości mięśnia,
  • poszerzenie jamy serca,
  • obniżona lekowrażliwość,
  • zaburzenia rytmu serca i zastoinowa niewydolność krążenia w wyniku zmian morfologicznych i zaburzeń elektrolitowych.
Układ oddechowy.
  • zmniejszenie pojemności oddechowej i życiowej na skutek pogorszenia funkcji mięśni oddechowych i przepony,
  • częstsze infekcje górnych dróg oddechowych, zapalenia oskrzeli i płuc,
  • częstsza zatorowość płucna,
  • cięższy przebieg przewlekłych schorzeń układu oddechowego,
  • zwiększona wrażliwość na niedotlenienie.
Wątroba
  • zmniejszenie masy narządu,
  • stłuszczenie,
  • upośledzona synteza białek w hepatocytach,
  • nasilenie istniejącego wcześniej uszkodzenia wątroby,
  • nasilenie niewydolności komórki wątrobowej.
Przewód pokarmowy.
  • zaburzenie motoryki żołądka, jelit,
  • atrofia śluzówki przewodu pokarmowego,
  • zmniejszenie ilości wydalanego soku żołądkowego i enzymów rąbka szczoteczkowego jelit,
  • pogorszenie trawienia i wchłaniania.
Nerki
  • zanik, zwapnienie,
  • spadek przesączania kłębkowego,
  • kwasica metaboliczna.
Układ krwiotwórczy, procesy odporności.
  • zanik szpiku,
  • niedokrwistość,
  • niedobór białek odpornościowych,
  • zwiększenie podatności na zakażenia, 
  • złe gojenie ran, 
  • częste nadkażanie ran.
Układ
nerwowy
  • polineuropatie z niedoborów (witamin z grupy B),
  • zanik komórek układu nerwowego aż do demencji.
Narządy endokrynne.
  • zaburzenie funkcji gruczołów endokrynnych,
  • obniżenie libido,
  • zaburzenia i zanik miesiączkowania,
  • zaburzenia płodności.
Układ kostny.
  • osteopenia i osteoporoza.
Skóra
  • zanik skóry i tkanki podskórnej,
  • atrofia przydatków,
  • wypadanie włosów,
  • łamanie się paznokci.
Psychika
  • apatia,
  • depresja.

Powyższy tekst jest fragmentem podręcznika dla lekarzy wydanego w ramach programu "Niedożywienie"pod moją redakcją:"Niedożywienie u pacjentów ambulatoryjnych
Przyczyny, diagnostyka i leczenie niedożywienia u dorosłych odżywiających się drogą naturalną
Praca zbiorowa pod redakcją Dr n. med. Anny Zmarzły" Wrocław, 2014.Podręcznik otrzymują bezpłatnie lekarze w trakcie szkoleń, które odbywają się w Wojewódzkim  Szpitalu Specjalistycznym im. J.Gromkowskiego we Wrocławiu.

Tekst jest chroniony prawami autorskimi.

Piśmiennictwo:
Sobotka L. Podstawy żywienia klinicznego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica; 2013: 375–386, 750–751.
Karwowska K,Kunecki M,ZmarzlyA.Domowe żywienie pozajelitowe. Continuo Wrocław 2015
Steciwko A. red.Wybrane zagadnienia z praktyki lekarza rodzinnego tom 11  Continuo, Wrocław 2007, wyd. 1
Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 1.Występowanie, rozpoznanie, PZWL 2011.
Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 2 PZWL 2012. 
Zmarzly A. Rozpoznawanie zaburzeń stanu odżywienia  w :Family Medicine & Primary Care Review,2008,vol 10,117-1120

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz