środa, 9 grudnia 2015

Żywienie w chirurgii onkologicznej-wstęp



Ocena stanu odżywienia chorego powinna odbyć się przed każdym zabiegiem chirurgicznym, także chirurgii onkologicznej.

Zawsze proś lekarza przez zabiegiem by ocenił Twój stan odżywienia!!!!!!!!
Wielu chorych, szczególnie podających w wywiadzie redukcję masy ciała, będzie wymagało przygotowania do zabiegu operacyjnego. 
Interwencja żywieniowa może być rożna w różnych przypadkach:
  • żywienie drogą doustną lub z wykorzystaniem doustnej suplementacji pokarmowej pozwala  uzyskać dobry efekt u pacjentów, którzy nie mają kłopotów z gryzieniem, połykaniem, trawieniem, wchłanianiem.
  • żywienie tak zwane sztuczne-dojelitowe lub pozajelitowe będzie stosowane jeśli chory nie może się odżywiać droga naturalną.

Odpowiednie przygotowanie żywieniem/leczeniem żywieniowym w chirurgii onkologicznej dotyczy wielu chorych:
  • chorych z nowotworem, bez niedożywienia,  planowanych do dużego zabiegu operacyjnego w zakresie jamy brzusznej (jest to przygotowanie np. poprzez przyjmowanie specjalistycznych, indywidualnie dobranych odżywek 7-dni przez operacją),
  • chorych niedożywionych przed  dużymi operacjami  ( np. jest to przyjmowanie specjalistycznych, indywidualnie dobranych odżywek  lub zastosowanie leczenia żywieniowego 10-14 dni przez operacją),
  • chorych z komplikacjami pooperacyjnymi , trudno gojącymi się ranami, zakażeniami okołooperacyjnymi (odżywki doustne jeśli to możliwe lub leczenie żywieniowe),
  • pacjenci skrajnie niedożywieni mogą wymagać przygotowania dłuższego-miesięcznego, nie należy się obawiać,ze taki okres czekania zniweczy szanse na wygranie walki z rakiem. Wręcz przeciwnie!

PAMIĘTAJ: Dobre przygotowanie żywieniowe do zabiegu operacyjnego poprawia rokowanie, mniejsza liczbę powikłań, przyspiesza zdrowienie i umożliwia szybsze zastosowanie innych metod leczenia.

Istnieje wiele sytuacji klinicznych , w których po leczeniu operacyjnym nowotworu są wskazania do zmiany sposobu żywienia.
Są to np.
-stany po operacjach nowotworów jamy ustnej, gardła ,szyi, przełyku (pacjenci mogą przejściowo lub długotrwale wymagać diety półpłynnej lub płynnej, odzywek w płynie, niektórzy będą odżywiani dojelitowo za pomocą zgłębników nosowo-żołądkowych lub gastrostomii)
-stan po resekcji  żołądka (pacjenci wymagają m.innymi,częstych, bardzo powoli gryzionych posiłków, a w niektórych przypadkach suplementacji witamin)
-stany po resekcji jelita (w zależności od zakresu operacji, długości wyciętego odcinka, obecności lub nie stomii pacjenci wymagają indywidualizacji żywienia).

Pacjenci, którzy  po operacji nie mogą się odżywiać z wykorzystaniem przewodu pokarmowego np. z powodu niedrożności jelit, zespołu krótkiego jelita, przetok, ciężkiej postaci popromiennego zapalenia jelit będą żywieni pozajelitowo-czasami do końca życia.

Szczególne sytuacje żywieniowe w chirurgii onkologicznej omówię w przyszłości.