niedziela, 17 stycznia 2016

Szczegółowa ocena stanu odżywienia -podstawy

Szczegółowa ocena stanu odżywienia pacjenta przeprowadzana jest przez lekarza.  Mniej dokładną ocenę może przeprowadzić  pielęgniarka, dietetyk, rehabilitant.
Obejmuje ona
  • wywiad chorobowy
  • wywiad żywieniowy
  • badanie fizykalne
  • badania antropometryczne
  • badania laboratoryjne
  • badania obrazowe
Wywiad  chorobowy – szczególnie uwagę należy zwrócić na:
  • schorzenie zasadnicze i choroby towarzyszące, szczególnie prowadzące do niedożywienia, 
  • zmniejszenie przyjmowania posiłków, 
  • redukcję masy ciała, utratę apetytu, 
  • dolegliwości towarzyszące jedzeniu, 
  • schorzenia gorączkowe, przewlekłe, farmakoterapię. 
  • hospitalizacje-w tym wielokrotne
  • zabiego operacyjne, w tym reoperacje
  • samotność, niepełnosprawność, warunki socjalne i rodzinne
Wywiad żywieniowy – oceniający ilość i skład posiłków, pite płyny, apetyt. Szczególnie należy zwracać uwagę na zmniejszanie się porcji pożywienia, okresy głodzenia. Należy oszacować wartość odżywczą jedzenia pacjenta i odpowiedzieć na pytanie czy chory zaspokaja swoje potrzeby pokarmowe w wystarczającym stopniu. Idealnie jeśli wykona go specjalista dietetyk. W przypadku braku możliwości dokładnej oceny jadłospisu należy oszacować jaką część posiłków spożywa chory. Warto zwrócić uwagę na zwyczaje żywieniowe i preferencje smakowe.

Badanie fizykalne – kompleksowe , ze szczególnym zwróceniem uwagi na:  niedowagę, zaniki mięśni i tkanki podskórnej, zapadnięte powłoki brzuszne, bladość skóry, kruchość i łamliwość paznokci, przerzedzone owłosienie w miejscach typowych, zapadnięte oczy, otępienie, bradykardię, hipotonia, nitkowate tętno, obniżoną temperaturę które  są częstymi objawami niedożywienia. 

Badania i obliczenia antropometryczne .


Podstawowe pomiary antropometryczne 
A.Wskażnik masy ciała-BMI( ang . body mass index)
    • BMI=masa ciałą (kg)/iloczyn wzrostu(m2)
interpretacja wskaźnika BMI:
  • otyłość III stopnia BMI
  • otyłość II stopnia BMI od 
  • otyłość I stopnia BMI od 
  • nadwaga BMI od 
  • prawidłowa masa ciała BMI od 
  • prawdopodobne niedożywienie
  • niedożywienie BMI mniejsze od 18
> 40,
35 do 39,9
30 do 34,9
25 do 29,9
20 do 24,9
BMI od 18  do 20







B.obliczanie % należnej masy ciała (niedożywienie rozpoznaje się poniżej 85%-90% masy należnej)
      • dla kobiet : (wzrost w cm – 100) – 10%
      • dla mężczyzn : (wzrost w cm – 100) – 5% 
Dodatkowe pomiary antropomentryczne (wykonywane w jednostkach specjalistycznych i w celach badan naukowych)
  • pomiar obwodu ramienia w połowie długości (ang midarm circumference- MAC),
  • pomiar grubości fałdu skórnego nad mięśniem trójgłowym ( triceps skin fold thickness-TSF),
  • dynamometria ręczna,
  • analiza składu ciała metodą bioimpedancji.
Ocena laboratoryjna 

Ocena laboratoryjna jest niezbędna w pogłębionej ocenie stanu odżywienia.
Ocenia stanu odżywienia a także przygotowaniu chorego do leczenia żywieniowego i jego monitorowaniu.
Badania laboratoryjne podstawowe- oznaczanie następujących parametrów:
  • morfologia krwi obwodowej ze szczególnym uwzględnieniem całkowitej liczby limfocytów, 
  • stężenie białka całkowitego i albuminy,
  • glikemia,
  • cholesterol całkowity i trójglicerydy,
  • Na, K, Ca, Mg, P, Cl
  • kreatynina, mocznik
  • parametry ostrej fazy
  • aspat,alat, GGTP,FA
  • b.ogólne moczu
Badania laboratoryjne dodatkowe
  • prealbumina
  • transferryna
Badania obrazowe  są także wykorzystywane w ocenie stanu odżywienia.  Należą do nich-między innymi:
  • ocena tkanki mięśniowej CT lub rezonansie magnetycznym
  • densytometria


Uwaga-panel badań moze ulec znacznemu rozszerzeniu w zależności od stanu klinicznego pacjenta
  1. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002 Clinical Nutrition (2003) 22(4): 415–421. 
  2. Mastalerz-Migas A, ZmarzłyA: Niedożywienie w grupie starszych dorosłych w praktyce lekarza rodzinnego - diagnostyka i leczenie Terapia 2007 R.15 nr 9 
  3. Pertkiewicz M.Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego .Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. 1 
  4. Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 1.Występowanie, rozpoznanie Bruno Szczygieł, PZWL 2011.
  5. Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 2 PZWL 2012.
  6. Zmarzły A, red : Niedożywienie ambulatoryjne w praktyce pielęgniarskiej.WSS im.J.Gromkowskiego.2013