Szczegółowa ocena stanu odżywienia pacjenta przeprowadzana jest przez lekarza. Mniej dokładną ocenę może przeprowadzić pielęgniarka, dietetyk, rehabilitant.
Obejmuje ona
- wywiad chorobowy
- wywiad żywieniowy
- badanie fizykalne
- badania antropometryczne
- badania laboratoryjne
- badania obrazowe
- schorzenie zasadnicze i choroby towarzyszące, szczególnie prowadzące do niedożywienia,
- zmniejszenie przyjmowania posiłków,
- redukcję masy ciała, utratę apetytu,
- dolegliwości towarzyszące jedzeniu,
- schorzenia gorączkowe, przewlekłe, farmakoterapię.
- hospitalizacje-w tym wielokrotne
- zabiego operacyjne, w tym reoperacje
- samotność, niepełnosprawność, warunki socjalne i rodzinne
Badanie fizykalne – kompleksowe , ze szczególnym zwróceniem uwagi na: niedowagę, zaniki mięśni i tkanki podskórnej, zapadnięte powłoki brzuszne, bladość skóry, kruchość i łamliwość paznokci, przerzedzone owłosienie w miejscach typowych, zapadnięte oczy, otępienie, bradykardię, hipotonia, nitkowate tętno, obniżoną temperaturę które są częstymi objawami niedożywienia.
Podstawowe pomiary antropometryczne
A.Wskażnik masy ciała-BMI( ang . body mass index)
- BMI=masa ciałą (kg)/iloczyn wzrostu(m2)
|
> 40,
35 do 39,9
30 do 34,9
25 do 29,9
20 do 24,9
BMI od 18 do 20
|
B.obliczanie % należnej masy ciała (niedożywienie rozpoznaje się poniżej 85%-90% masy należnej)
- dla kobiet : (wzrost w cm – 100) – 10%
- dla mężczyzn : (wzrost w cm – 100) – 5%
Dodatkowe pomiary antropomentryczne (wykonywane w jednostkach specjalistycznych i w celach badan naukowych)
- pomiar obwodu ramienia w połowie długości (ang midarm circumference- MAC),
- pomiar grubości fałdu skórnego nad mięśniem trójgłowym ( triceps skin fold thickness-TSF),
- dynamometria ręczna,
- analiza składu ciała metodą bioimpedancji.
Ocena laboratoryjna jest niezbędna w pogłębionej ocenie stanu odżywienia.
Ocenia stanu odżywienia a także przygotowaniu chorego do leczenia żywieniowego i jego monitorowaniu.
Badania laboratoryjne podstawowe- oznaczanie następujących parametrów:
- morfologia krwi obwodowej ze szczególnym uwzględnieniem całkowitej liczby limfocytów,
- stężenie białka całkowitego i albuminy,
- glikemia,
- cholesterol całkowity i trójglicerydy,
- Na, K, Ca, Mg, P, Cl
- kreatynina, mocznik
- parametry ostrej fazy
- aspat,alat, GGTP,FA
- b.ogólne moczu
Badania laboratoryjne dodatkowe
- prealbumina
- transferryna
- ocena tkanki mięśniowej CT lub rezonansie magnetycznym
- densytometria
Uwaga-panel badań moze ulec znacznemu rozszerzeniu w zależności od stanu klinicznego pacjenta
- ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002 Clinical Nutrition (2003) 22(4): 415–421.
- Mastalerz-Migas A, ZmarzłyA: Niedożywienie w grupie starszych dorosłych w praktyce lekarza rodzinnego - diagnostyka i leczenie Terapia 2007 R.15 nr 9
- Pertkiewicz M.Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego .Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. 1
- Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 1.Występowanie, rozpoznanie Bruno Szczygieł, PZWL 2011.
- Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 2 PZWL 2012.
- Zmarzły A, red : Niedożywienie ambulatoryjne w praktyce pielęgniarskiej.WSS im.J.Gromkowskiego.2013