LITERATURA

W dzisiejszym gąszczu informacji należy wybierać rozważnie i ostrożnie, szczególnie, gdy informacje mają dotyczyć naszego zdrowia.
Czytają publikacje medyczne-podręczniki, standardy, artykuły kierujmy się przede wszystkim autorami. 
W przypadku niedożywienia i dietetyki klinicznej warto zorientować się, czy autorzy publikacji w swojej codziennej pracy rzeczywiście leczą niedożywionych chorych.
Poniżej spis publikacji, moim zdaniem przydatnych dla personelu medycznego realizującego procedury żywienia klinicznego. 
W przyszłości dodam kolejne tytuły i omówię wszystkie pozycje.

Literatura w języku polskim-niektóre publikacje:

  •  Ciszewska-Jędrasik M, Daszewicz M. Zasady sporządzania mieszanin do żywienia po- zajelitowego w workach gotowych do użycia. Post Żyw Klin 2007; (4)2: 10–21.
  •  Ciszewska-Jędrasik M, Pertkiewicz M. Mieszaniny do żywienia pozajelitowego. Standardy postępowania i zalecenia dla farmaceutów. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2006: 20–21.
  •  Majewska K. Postępowanie pielęgniarki w leczeniu żywieniowym chorych onkologicznych. W: Nowicki A, red. Pielęgniarstwo onkologiczne. Poznań: Wydawnictwo Medyczne Terme- dia; 2009: 267–296.
  •  Sobotka L. Podstawy żywienia klinicznego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica; 2013: 375–386, 750–751.
  • Anisimowicz I, red. Farmaceutyczne standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajeli- towego. Warszawa: Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Sekcja Żywienia Do- i Pozaje- litowego; 2009: 6, 10, 38–45.
  • Dudrick SJ. Historia dostępu naczyniowego. Post Żyw Klin 2006; 1: 6–17.
    jelitowe i dojelitowe w chirurgii. 
  • Karwowska K,Kunecki M,ZmarzlyA.Domowe żywienie pozajelitowe. Continuo Wrocław 2015
  • Książyk J.red. „Standardy leczenia żywieniowego w pediatrii 2013” PZWL
  • Matras P, Bartoszewska L, Rudzki S. Zespół Leczenia Żywieniowego. Procedury. Lublin: Wydawnictwo Czelej; 2013: 83–89.
  • Pertkiewicz M, Majewska K, Korta T. Dostęp żylny do żywienia pozajelitowego. Zasady, zapobieganie, rozpoznawanie i leczenie powikłań. Warszawa: WYDAWCA; 1997: 5–61.
  • Pertkiewicz M, Majewska K, Szczygieł B. Żywienie pozajelitowe w domu. Pol Tyg Lek 1995; 50: 45–47.
  • Pertkiewicz M.Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego .Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. 1 
  • Polnik D, Kaliciński P, Kornacka MK. Zalecenia dotyczące stosowania i obsługi cewników tunelizowanych z mankietem (typu Broviac, Hickman i Groshong) u noworodków i niemowląt – propozycje. Med Wieku Rozw 2008; XII, 4: 875–877.
  • Sobotka L, red. Podstawy żywienia klinicznego. Korta T, Łyszkowska M, red. wyd. pol. War- szawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2013: 404–408.
  • Steciwko A. red.Wybrane zagadnienia z praktyki lekarza rodzinnego tom 11  Continuo, Wrocław 2007, wyd. 1
  • Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 1.Występowanie, rozpoznanie, PZWL 2011.
  • Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 2 PZWL 2012. 
  • Zmarzly A. Rozpoznawanie zaburzeń stanu odżywienia  w :Family Medicine & Primary Care Review,2008,vol 10,117-1120

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz