niedziela, 22 listopada 2015

Żywienie w zapobieganiu chorobie nowotworowej


Światowe agencje i instytuty naukowe zajmujące się rakiem od dawna  donoszą o tym, że stosując odpowiednie żywienie i tryb życia możemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.

Oto podstawowe zalecenia:
  1. Stosuj zbilansowany jadłospis, 
  2. Dbaj o prawidłową masę ciała otyłość sprzyja wielu nowotworom
  3. Systematycznie stosuj wysiłek fizyczny, dostosowany do twojego wieku i chorób.
  4. Jedz codziennie od 400 do 800 g owoców i warzyw, najlepiej jak najmniej przetworzonych, bez konserwantów.
  5. Unikaj słodyczy i cukru.
  6. Unikaj alkoholu
  7. Ograniczaj tłuste, czerwone mięsa, na rzecz drobiu, ryb i nabiału.
  8. Ograniczaj solenie potraw.
  9. Staraj się spożywać świeżą żywność.
  10. Zwracaj uwagę na miejsce produkcji żywności, by unikać pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych.
  11. Mięsa gotuj, duś, piecz. Unikaj smażenia i grillowania.
  12. Dbaj o spożywanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów.
  13. Nie pal papierosów, cygara, fajki.
  14. Pij 1,5 do 2 litrów płynów-najlepiej wody
Stosuj systematycznie wysiłek fizyczny, co najmniej 3 x w tygodniu po 30 minut, ale najlepiej dążyć do codziennego wysiłku fizyczny. Jeśli chorujesz skonsultuj rodzaj wysiłku z lekarzem.