W Wigilie na wielu stołach królują ryby.

Tradycyjne formy przygotowywania śledzi (w których wykorzystuje się takie składniki i przyprawy jak cebula, ocet, śmietana, sól, ostre zioła,) a także smażenie niestety mogą być przyczyną dyskomfortu w jamie brzusznej i złego samopoczucia. Jeśli pacjent jest w trakcie rozszerzania diety można zaryzykować i zrobić sałatkę ze śledzia z jogurtem i tartym jabłkiem. Warto wiedzieć,ż e śledź, nawet solony, jeśli został wcześniej wymoczony w mleku, jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Delikatna zupa rybna i ryba w galarecie – polecam jak najbardziej!
Mak jest niestety ciężkostrawny, ale każdy chory znosi go nieco inaczej. Myślę, że odrobina maku większości chorych nie zaszkodzi.
Owoce suszone są ciężkostrawne, ale można spróbować namoczyć je wcześniej w wodzie.


W podobny sposób zachowujemy się z warzywami, oczywiście zaczynając od tych „lżejszych”, łatwiej strawnych (marchwi, cukinii be skóry, dyni, puree z pietruszki )
Ciasta wybierajmy lekkie, bez kremów, z mniejsza zawartością tłuszczu, no biszkopty, lekkie szarlotki.
Święta dla osoby chorej nie muszą oznaczać jedzenie nieprzyjemnych, mdłych potraw!!!!