Niedożywienie jest to stan w którym ludzki organizm nie otrzymuje z pożywieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych- niezbędnej w zdrowiu i chorobie .
Prowadzi ono do niedoborów pokarmowych i niedożywienia, które negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne i fizyczne,
Niezamierzona utrata masy ciała prowadzi do: osłabienia, zmęczenia, utraty sił, zaniku mięśni, osłabienia funkcji immunologicznych (zwiększa się skłonności do zakażeń, upośledza gojenie ran),niedokrwistości, osteoporozy i stanów depresyjnych.
Niedożywiony pacjent ma za mało sił by szybko i bez powikłań odzyskać siły po zabiegu chirurgicznym, urazie, złamaniu. Skraca się czas i jakość jego życia.
Uwaga! Osoby otyłe odżywiające się nieprawidłowo mogą mieś niedobory wielu składników odżywczych. Można być otyłym i niedożywionym jednocześnie. Szybkie chudniecie u otyłych, szczególnie w stanie ciężkiej choroby jest często przyczyną niedożywienia białkowego.
Kiedy mogą wystąpić problemy z jedzeniem i niedożywienie?
Wiele jednostek chorobowych sprzyja niezamierzonemu chudnięciu. Szczególnie w tych sytuacjach trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie do choroby żywienie. Bardzo często można zapobiec lub leczyć redukcję masy ciała.
Stany, w których często występuje chudnięcie to między innymi:
- głodzenie w przebiegu ciężkiej choroby
- choroba nowotworowa i jej leczenie (radioterapia,chemioterapia|)
- choroby przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa, stany po resekcji żołądka, choroby trzustki, przewlekłe zapalenia jelit)
- choroba trzewna
- choroby neurologiczne z zaburzeniami połykania
- przewlekłe choroby płuc i układu krążenia
- stany po ciężkich zabiegach operacyjnych
- psychogenne zaburzenia odżywienia
- ubytki uzębienia i zapalenia dziąseł powodujące problemy z gryzieniem
- przewlekłe choroby nerek, dializoterapia
- AIDS
Osłabieniu apetytu sprzyja wiele leków, a także zażywanie leków w nadmiarze.