Światowe agencje i instytuty naukowe zajmujące się rakiem od dawna donoszą o tym, że stosując odpowiednie żywienie i tryb życia możemy znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe.
Oto podstawowe zalecenia:
- Stosuj zbilansowany jadłospis,
- Dbaj o prawidłową masę ciała otyłość sprzyja wielu nowotworom
- Systematycznie stosuj wysiłek fizyczny, dostosowany do twojego wieku i chorób.
- Jedz codziennie od 400 do 800 g owoców i warzyw, najlepiej jak najmniej przetworzonych, bez konserwantów.
- Unikaj słodyczy i cukru.
- Unikaj alkoholu
- Ograniczaj tłuste, czerwone mięsa, na rzecz drobiu, ryb i nabiału.
- Ograniczaj solenie potraw.
- Staraj się spożywać świeżą żywność.
- Zwracaj uwagę na miejsce produkcji żywności, by unikać pestycydów i innych zanieczyszczeń chemicznych.
- Mięsa gotuj, duś, piecz. Unikaj smażenia i grillowania.
- Dbaj o spożywanie odpowiedniej ilości witamin i mikroelementów.
- Nie pal papierosów, cygara, fajki.
- Pij 1,5 do 2 litrów płynów-najlepiej wody
Stosuj systematycznie wysiłek fizyczny, co najmniej 3 x w tygodniu po 30 minut, ale najlepiej dążyć do codziennego wysiłku fizyczny. Jeśli chorujesz skonsultuj rodzaj wysiłku z lekarzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz