niedziela, 17 stycznia 2016

Szczegółowa ocena stanu odżywienia -podstawy

Szczegółowa ocena stanu odżywienia pacjenta przeprowadzana jest przez lekarza.  Mniej dokładną ocenę może przeprowadzić  pielęgniarka, dietetyk, rehabilitant.
Obejmuje ona
  • wywiad chorobowy
  • wywiad żywieniowy
  • badanie fizykalne
  • badania antropometryczne
  • badania laboratoryjne
  • badania obrazowe
Wywiad  chorobowy – szczególnie uwagę należy zwrócić na:
  • schorzenie zasadnicze i choroby towarzyszące, szczególnie prowadzące do niedożywienia, 
  • zmniejszenie przyjmowania posiłków, 
  • redukcję masy ciała, utratę apetytu, 
  • dolegliwości towarzyszące jedzeniu, 
  • schorzenia gorączkowe, przewlekłe, farmakoterapię. 
  • hospitalizacje-w tym wielokrotne
  • zabiego operacyjne, w tym reoperacje
  • samotność, niepełnosprawność, warunki socjalne i rodzinne
Wywiad żywieniowy – oceniający ilość i skład posiłków, pite płyny, apetyt. Szczególnie należy zwracać uwagę na zmniejszanie się porcji pożywienia, okresy głodzenia. Należy oszacować wartość odżywczą jedzenia pacjenta i odpowiedzieć na pytanie czy chory zaspokaja swoje potrzeby pokarmowe w wystarczającym stopniu. Idealnie jeśli wykona go specjalista dietetyk. W przypadku braku możliwości dokładnej oceny jadłospisu należy oszacować jaką część posiłków spożywa chory. Warto zwrócić uwagę na zwyczaje żywieniowe i preferencje smakowe.

Badanie fizykalne – kompleksowe , ze szczególnym zwróceniem uwagi na:  niedowagę, zaniki mięśni i tkanki podskórnej, zapadnięte powłoki brzuszne, bladość skóry, kruchość i łamliwość paznokci, przerzedzone owłosienie w miejscach typowych, zapadnięte oczy, otępienie, bradykardię, hipotonia, nitkowate tętno, obniżoną temperaturę które  są częstymi objawami niedożywienia. 

Badania i obliczenia antropometryczne .


Podstawowe pomiary antropometryczne 
A.Wskażnik masy ciała-BMI( ang . body mass index)
    • BMI=masa ciałą (kg)/iloczyn wzrostu(m2)
interpretacja wskaźnika BMI:
  • otyłość III stopnia BMI
  • otyłość II stopnia BMI od 
  • otyłość I stopnia BMI od 
  • nadwaga BMI od 
  • prawidłowa masa ciała BMI od 
  • prawdopodobne niedożywienie
  • niedożywienie BMI mniejsze od 18
> 40,
35 do 39,9
30 do 34,9
25 do 29,9
20 do 24,9
BMI od 18  do 20







B.obliczanie % należnej masy ciała (niedożywienie rozpoznaje się poniżej 85%-90% masy należnej)
      • dla kobiet : (wzrost w cm – 100) – 10%
      • dla mężczyzn : (wzrost w cm – 100) – 5% 
Dodatkowe pomiary antropomentryczne (wykonywane w jednostkach specjalistycznych i w celach badan naukowych)
  • pomiar obwodu ramienia w połowie długości (ang midarm circumference- MAC),
  • pomiar grubości fałdu skórnego nad mięśniem trójgłowym ( triceps skin fold thickness-TSF),
  • dynamometria ręczna,
  • analiza składu ciała metodą bioimpedancji.
Ocena laboratoryjna 

Ocena laboratoryjna jest niezbędna w pogłębionej ocenie stanu odżywienia.
Ocenia stanu odżywienia a także przygotowaniu chorego do leczenia żywieniowego i jego monitorowaniu.
Badania laboratoryjne podstawowe- oznaczanie następujących parametrów:
  • morfologia krwi obwodowej ze szczególnym uwzględnieniem całkowitej liczby limfocytów, 
  • stężenie białka całkowitego i albuminy,
  • glikemia,
  • cholesterol całkowity i trójglicerydy,
  • Na, K, Ca, Mg, P, Cl
  • kreatynina, mocznik
  • parametry ostrej fazy
  • aspat,alat, GGTP,FA
  • b.ogólne moczu
Badania laboratoryjne dodatkowe
  • prealbumina
  • transferryna
Badania obrazowe  są także wykorzystywane w ocenie stanu odżywienia.  Należą do nich-między innymi:
  • ocena tkanki mięśniowej CT lub rezonansie magnetycznym
  • densytometria


Uwaga-panel badań moze ulec znacznemu rozszerzeniu w zależności od stanu klinicznego pacjenta
  1. ESPEN Guidelines for Nutrition Screening 2002 Clinical Nutrition (2003) 22(4): 415–421. 
  2. Mastalerz-Migas A, ZmarzłyA: Niedożywienie w grupie starszych dorosłych w praktyce lekarza rodzinnego - diagnostyka i leczenie Terapia 2007 R.15 nr 9 
  3. Pertkiewicz M.Standardy żywienia pozajelitowego i żywienia dojelitowego .Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005, wyd. 1 
  4. Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 1.Występowanie, rozpoznanie Bruno Szczygieł, PZWL 2011.
  5. Szczygieł B Niedożywienie związane z chorobą 2 PZWL 2012.
  6. Zmarzły A, red : Niedożywienie ambulatoryjne w praktyce pielęgniarskiej.WSS im.J.Gromkowskiego.2013

5 komentarzy:

  1. Dzień Dobry Pani Anno.
    Niedawno dowiedziałam się o programie "Niedożywienie 2016". Czy porady są finansowane ze środków NFZ ? Czy można skorzystać z bezpłatnych porad w innym miejscu Polski ? Ślicznie dziękuję za odpowiedź.
    Monika polski.dietetyk@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Program funkcjonuje od roku 2012 w Poradni Żywienia Klinicznego Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego przy ul.Koszarowej we Wrocławiu. Porady są bezpłatne. Jest finansowany ze środków samorządu naszego województwa. Niestety NFZ nie przewidział konsultacji żywieniowej dla chorych odżywiających się doustnie w katalogu świadczeń .Z mojej wiedzy wynika ,że jest jedynym takim miejscem w Polsce.

      Usuń
    2. Ślicznie dziękuję za odpowiedź. Oby więcej takich inicjatyw! Pani działalność jest wspaniała i pozostaje mieć nadzieję, że doceniona i zauważona przez krajowych konsultantów. Czy pozwoli Pani abym przekazała tą wiadomość w grupie "Dietetycy " na facebook ? Monika Zadrużyńska - dietatyk

      Usuń