sobota, 7 listopada 2015

Co to jest niedożywienie?

Niedożywienie jest to stan w którym ludzki organizm nie otrzymuje z pożywieniem odpowiedniej ilości składników odżywczych- niezbędnej  w zdrowiu i chorobie . 
Prowadzi  ono do niedoborów pokarmowych i niedożywienia, które negatywnie wpływa  na zdrowie psychiczne i fizyczne,
Niezamierzona utrata masy ciała  prowadzi do: osłabienia, zmęczenia, utraty sił, zaniku mięśni, osłabienia funkcji immunologicznych (zwiększa się skłonności do zakażeń, upośledza gojenie ran),niedokrwistości, osteoporozy i stanów depresyjnych. 

Niedożywiony pacjent ma za mało sił by szybko i bez powikłań odzyskać siły po zabiegu chirurgicznym, urazie, złamaniu. Skraca się czas i jakość jego życia.

Uwaga! Osoby otyłe odżywiające się nieprawidłowo mogą mieś niedobory wielu składników odżywczych. Można być otyłym i niedożywionym jednocześnie. Szybkie chudniecie  u otyłych, szczególnie w stanie ciężkiej choroby jest często przyczyną niedożywienia białkowego. 

Kiedy mogą wystąpić problemy z jedzeniem i niedożywienie?

Wiele jednostek chorobowych sprzyja niezamierzonemu chudnięciu. Szczególnie w tych sytuacjach trzeba zwrócić uwagę na odpowiednie do choroby żywienie. Bardzo często można zapobiec lub leczyć redukcję masy ciała.

Stany, w których często występuje chudnięcie to między innymi:
  • głodzenie w przebiegu ciężkiej choroby
  • choroba nowotworowa i jej leczenie (radioterapia,chemioterapia|)
  • choroby przewodu pokarmowego (choroba wrzodowa, stany po resekcji żołądka, choroby trzustki, przewlekłe zapalenia jelit)
  • choroba trzewna
  • choroby neurologiczne z zaburzeniami połykania
  • przewlekłe choroby płuc i układu krążenia
  • stany po ciężkich zabiegach operacyjnych
  • psychogenne zaburzenia odżywienia
  • ubytki uzębienia i zapalenia dziąseł powodujące problemy z gryzieniem
  • przewlekłe choroby nerek, dializoterapia
  • AIDS


Osłabieniu apetytu sprzyja wiele leków, a także zażywanie leków w nadmiarze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz